Aanvullende zorgverzekering

Collectieve aanvullende zorgverzekering

Een basiszorgverzekering dekt niet alle kosten van zorg, daarom is het mogelijk om bepaalde zorg aanvullend te verzekeren. De premie van deze aanvullende verzekeringen verschilt per verzekeraar. Het is mogelijk om een korting te krijgen van maximaal 10% als je een aanvullende zorgverzekering collectief afsluit. Een ander voordeel is dat het collectief waarbij u zich aansluit meestal een aanvullend pakket aanbiedt dat aansluit bij uw persoonlijke situatie en behoeften. Hieronder kunt u veel informatie lezen over de collectieve aanvullende zorgverzekeringen, zoals:

  • De dekking;
  • De premie;
  • De acceptatieverplichting.

Dekking aanvullende zorgverzekering

De zorgverzekeraars bieden meestal pakketten van vergoedingen voor zorg aan. Als je een collectieve aanvullende zorgverzekering afsluit via je werkgever, gemeente, vereniging, sportclub, belangenorganisatie of een open collectief, is het pakket meestal aangepast aan jouw persoonlijke behoeften. Voor jongeren is er bijvoorbeeld een ruimere vergoeding voor vaccinaties in het buitenland omdat jongeren vaak lange reizen maken in het buitenland. En voor sporters zal er in het pakket waarschijnlijk een ruimere vergoeding zijn voor fysiotherapie, omdat ze grotere kans hebben op een blessure. Voorbeelden van zorg waar een aanvullende zorgverzekering voor kan worden afgesloten is:

  • Behandelingen van een tandarts;
  • Alternatieve geneeswijze;
  • Behandelingen van een fysiotherapeut;
  • Zorg in het buitenland;
  • Orthodontie.

De premie van een aanvullende zorgverzekering

Hoogte van de premie van een collectieve aanvullende zorgverzekering hangt af van het pakket van vergoedingen die er worden aangeboden. Een basispakket van een aanvullende verzekering kan al vanaf €8,- per maand, maar een uitgebreid aanvullend pakket kan €130,- per maand kosten.

Geen verzekeringsplicht en acceptatieplicht

Je bent niet zoals bij een basiszorgverzekering verplicht om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Als je extra zorgkosten hebt zoals tandartskosten of fysiotherapie, dan kan een aanvullende zorgverzekering interessant voor jou zijn. De verzekeraars hebben geen verplichting om je accepteren als klant van een aanvullende zorgverzekering. Deze verplichting hebben de verzekeraars wel voor een basiszorgverzekering.

Polisvoorwaarden

Op welke voorwaarden je een vergoeding ontvangt en de hoogte van deze vergoeding kan per polis sterk verschillen. Het is daarom aan te raden om de polisvoorwaarden van een verzekering aandachtig te lezen, voordat je een collectieve aanvullende zorgverzekering afsluit.

Collectieve aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Wij hebben collectieve aanvullende zorgverzekeringen en basisverzekeringen met elkaar vergeleken en een tabel collectieve zorgverzekeringen samengesteld.