Collectieve basiszorgverzekering

Collectieve basiszorgverzekering

Als je woont en werkt in Nederland is het verplicht om een basiszorgverzekering voor jezelf af te sluiten. Een basiszorgverzekering dekt de kosten van bijvoorbeeld ziekenhuis, huisarts en bepaalde medicijnen. Wat er precies er in het basispakket zit, wordt bepaald door de Rijksoverheid. Lees meer over een collectieve basisverzekering op deze pagina.

Een verzekering afsluiten

Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor een basiszorgverzekering, tenzij iemand bij de huidige verzekeraar een premieschuld heeft. De premie kan bij iedere verzekeraar verschillend zijn, want verzekeraars concurreren met elkaar op prijs. Het is namelijk niet bij de wet vastgesteld welke premie je betaalt. Het is aan jezelf om eventueel een aanvullende zorgverzekering af te sluiten en je hebt zelfs de keuze om je basiszorgverzekering en aanvullende zorgverzekering bij verschillende verzekeraars af te sluiten.

Wat wordt er vergoed in het basispakket?

Het basispakket van de collectieve zorgverzekering is eigenlijk hetzelfde als het basispakket voor de individuele basiszorgverzekering. De volgende zaken worden gedekt binnen het basispakket:

 • Ziekenhuisverblijven
 • Ziekenhuis, huisarts, verloskundige en een medisch specialist
 • Specialistische tandheelkunde + kunstgebit vanaf 18 jaar
 • Psychologische zorg
 • Hulpmiddelen zoals een rolstoel
 • Geneesmiddelen: een eigen bijdrage is wel vaak noodzakelijk
 • Kraamzorg
 • Ziekenvervoer: ambulance met een eigen bijdrage
 • Paramedische zorg: logopedie, beperkte fysiotherapie, ergotherapie

Veranderingen basispakket

In 2018 is er het een en ander gewijzigd in het basispakket van elke zorgverzekering. Het gaat om de volgende punten:

 • Het basispakket is uitgebreid met diverse vergoedingen, waaronder vormen van medische noodzakelijke plastische chirurgie
 • Het verplichte eigen risico blijft gelijk met €385,- euro
 • De zorgpremies zijn met gemiddeld €72,- op jaarbasis gestegen

Lees meer hierover op de pagina veranderingen 2018

Eigen risico

Voor iedereen is het verplicht om zich te verzekeren tegen een eigen risico. Dit is het deel van de kosten dat je zelf betaalt via de basisverzekering. Hierboven onder het kopje ‘nieuw basiszorgpakket’ is al te lezen dat dit bedrag voor 2018 is vastgesteld op 385 euro. Dus kom je te staan voor medische kosten welke 600 euro kosten? Dan betekent dit dat je 385 euro zelf betaalt en dat 215 euro wordt betaald door de verzekeraar. Je kunt ervoor kiezen om je eigen risico vrijwillig te verhogen, dit betekent tegelijkertijd dat je premiekorting ook hoger wordt.

Naturapolis of restitutiepolis

Naturapolis
Bij de naturapolis heb je recht op zorg met een beperkte keuze van zorgaanbieders. Het ligt eraan met welke zorgverleners jouw verzekeraar contracten heeft afgesloten. Voordeel: geen rekeningen zelf voorschieten.

Budgetpolis
Een aantal zorgverzekeraars bieden een goedkope variant van de naturapolis aan, de budgetpolis. Dit houdt in dat je bij nog iets minder zorgverleners terecht kan voor geplande zorg, maar ook minder premie betaalt.

Restitutiepolis
Bij de restitutiepolis moet je zelf je rekeningen voorschieten. Deze kun je daarna declareren bij je verzekeraar. Kijk in je polis of je maar een deel of het gehele bedrag moet voorschieten bij bepaalde zorg.

Combinatiepolis
Met de combinatiepolis is je zorgverzekering gedekt door beide polissen voor een deel.