Via open collectief

Open collectieve zorgverzekering

Wil je wel profiteren van een collectiviteitskorting op je zorgverzekering, maar wil je dit niet afsluiten via jouw werkgever, vereniging, bedrijf waar je klant van bent, sociale media of belangenorganisatie? Dan is het mogelijk om een korting te krijgen door je aan te sluiten bij een open collectief. Op deze pagina vind je veel informatie over een collectieve zorgverzekering via een open collectief, zoals:

  • Uitleg over een open collectief
  • De voordelen van een open collectief
  • Uitleg over het afsluiten via een open collectief
  • Overstappen van individueel naar een open collectief
  • Zelf een collectief starten

Top 5 Collectieve zorgverzekering

Wat is een open collectief?

Er zijn een aantal organisaties die afspraken hebben gemaakt met verschillende verzekeraars over collectiviteitskortingen. Deze organisaties kun je zien als een soort bemiddelaars die zich inzetten om kortingen te krijgen bij verschillende verzekeraars voor groepen consumenten. Als je een collectieve zorgverzekering afsluit via een open collectief van één van deze bemiddelaars ontvang je een collectiviteitskorting op jouw zorgverzekering. Bekende open collectieven zijn UnitedConsumers en PMA.

Voordelen voor een verzekeraar

Voor een verzekeraar heeft een open collectief als voordeel dat ze in één keer een grote groep klanten binnenhalen zonder veel marketinginspanningen te doen en kosten te maken.

Wat zijn de voordelen van een open collectief?

Keuze uit verschillende verzekeraars
Het grote voordeel van een open collectiviteit is dat je de keuze hebt uit verschillende verzekeraars en niet uit maar één verzekeraar. Een open collectief heeft namelijk afspraken gemaakt over collectiviteitskortingen met een groot aantal verzekeraars. Als je een collectieve verzekering afsluit via jouw werkgever, belangenorganisatie of vereniging dan heb je deze keuze niet. Je bent dan verplicht de verzekeraar te nemen waar bijvoorbeeld de werkgever een contract mee heeft.

Collectiviteitskorting
Daarnaast kan de korting op de premie van jouw zorgverzekering met een open collectief oplopen tot ongeveer tien procent. Deze korting geldt voor één kalenderjaar. Het jaar erop kunnen de premie, de polis en de korting weer gewijzigd zijn.

Hoe sluit ik mij aan bij een open collectief?

Er bestaan op internet een aantal open collectieven waar je een zorgverzekering met collectiviteitskorting kunt afsluiten. Deze open collectieven bieden je meestal een ruime keuze uit verschillende verzekeraars en polissen. Ook kun je meestal op hun website de premievoorwaarden van de verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken.

Overstappen van individueel naar open collectief

Als je al een zorgverzekering hebt bij een verzekeraar die toevallig ook collectieve afspraken heeft gemaakt met een open collectief, dan is het mogelijk dat de verzekeraar jouw individuele verzekering omzet naar een collectieve zorgverzekering met een collectieve korting. Informeer hiervoor bij één van de open collectieven.

Zelf een collectief starten

Wil je graag een collectiviteitskorting bij een bepaalde verzekeraar, maar wil jij je niet aansluiten bij een open collectief? Dan kun je zelf proberen een groep consumenten te mobiliseren en dan deze verzekeraar te benaderen en trachten om afspraken te maken over een collectiviteitskorting.