Via Universiteiten en Hogescholen

Universiteiten en Hogescholen

Veel hogescholen en universiteiten bieden hun studenten collectief voordeel op het afsluiten van een zorgverzekering bij een bepaalde zorgverzekeraar. Gezien het gemiddelde budget van elke student is elke besparing op de vaste lasten natuurlijk mooi meegenomen. Hoe hoog de collectiviteitskorting precies is, verschilt per universiteit of hogeschool en is afhankelijk van de collectieve afspraken die zijn gemaakt met de verzekeraar.

Bij welke hogescholen kan ik korting krijgen?

Er is een behoorlijke waslijst aan hogescholen die via een bepaalde zorgverzekeraar collectiviteitskorting bieden aan hun studenten. Het is niet doenlijk al deze hogescholen in dit artikel te bespreken. Ter verduidelijking bespreken we de kortingsmogelijkheden van een aantal hogescholen.

Avans Hogeschool

De Avans Hogeschool biedt ruim 54 HBO-opleidingen aan en heeft diverse locaties in Den Bosch, Breda en Tilburg. Studenten van de Avans Hogeschool Breda kunnen collectiviteitskorting krijgen bij Zilveren Kruis.

 • 10% korting op de premie van de basisverzekering
 • Tot 27,5% korting op bepaalde aanvullende verzekeringen
 • 14% korting op de tandartsverzekeringen

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN)

De HAN verzorgt ruim 80 bacheloropleidingen op de campussen in Nijmegen en Arnhem. Studenten bij de HAN kunnen collectiviteitskorting krijgen indien zij hun zorgverzekering afsluiten bij Zilveren Kruis:

 • 10% korting op de premie van de basisverzekering
 • Tot 27,5% korting op aanvullende verzekeringen
 • 14% korting op de tandartsverzekeringen

Fontys Hogeschool

Bij Fontys kan je uit ruim 85 bacheloropleidingen kiezen. De hogeschool heeft verschillende locaties verspreid door heel Nederland, bijvoorbeeld in Rotterdam en Utrecht. Indien je studeert bij Fontys Eindhoven, krijg je via Zilveren Kruis collectiviteitskorting op je zorgverzekering:

 • 10% korting op de premie van de basisverzekering
 • Tot 27,5% korting op bepaalde aanvullende verzekeringen
 • 14% korting op de tandartsverzekeringen

Bij welke universiteiten kan ik korting krijgen?

Naast hogescholen zijn er ook veel universiteiten die collectieve afspraken hebben gemaakt met verzekeraars ten behoeve van hun studenten. Ook in dit geval voert het te ver door om alle universiteiten hier de revue te laten passeren. Hieronder volgen een aantal voorbeelden om de kortingsmogelijkheden te illustreren.

Universiteit van Amsterdam (UvA)

De UvA is een universiteit met meerdere faculteiten verspreid over een groot aantal locaties in de stad. Studenten die bij de UvA een opleiding volgen, kunnen collectiviteitskorting krijgen via Zilveren Kruis:

 • 10% korting op de premie van de basisverzekering
 • 15% korting op bepaalde aanvullende verzekeringen
 • 15% korting op extra pakketten, zoals het Basis Plus Vitaal Pakket

Rijksuniversiteit Groningen (RUG)

Rug is één van de oudste universiteiten van Nederland. De universiteit bevindt zich in het noordelijk Groningen. Studenten van de RUG krijgen collectiviteitskorting indien zij een zorgverzekering afsluiten bij Menzis:

 • 10% korting op de premie van de basisverzekering

Radboud Universiteit Nijmegen

Op de Radboud Universiteit Nijmegen studeren zo’n 18.000 studenten. De studenten kunnen via zorgverzekeraar VGZ in aanmerking komen voor collectiviteitskorting:

 • 9% korting op de premie van de basisverzekering
 • 9% korting op de aanvullende verzekeringen

Met bovenstaande voorbeelden hebben wij een beeld willen schetsen van de kortingsmogelijkheden die hogescholen en universiteiten bieden in samenwerking met zorgverzekeraars. Een groot deel van de hogescholen en universiteiten hebben collectieve afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. Gebruik de collectiviteitszoeker op de websites van zorgverzekeraars om erachter te komen of je via je hogeschool of universiteit korting kan krijgen of informeer direct bij de instelling zelf naar de kortingsmogelijkheden. Voor een meer compleet overzicht van de universiteiten en hogescholen en andere voordelen die zorgverzekeraars studenten bieden kan je op de pagina collectieve zorgverzekeringen voor jongeren kijken.