Via vakbonden

Collectief via vakbonden

Indien je er als werknemer voor kiest je te verenigen in een vakbond, kan dit je verschillende voordelen opleveren. Naast dat de vakbond zich inzet voor de belangen van zijn leden-werknemers is een ander bijkomend voordeel dat veel vakbonden collectieve afspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars. Als gevolg daarvan kan je korting krijgen op de premie van je (aanvullende) zorgverzekering.

Wat doet een vakbond precies?

Vakbonden maken zich sterk voor goede arbeidsvoorwaarden voor zijn leden. Dit doen zij onder meer door te onderhandelen met werkgeversorganisaties over loon, werk- en rusttijden en andersoortige vergoedingen. Daarnaast worden de belangen van de leden behartigd in bijvoorbeeld ontslagsituaties of bedrijfsreorganisaties. De vakbonden verlenen dan indien nodig ook juridische bijstand.

Welke vakbonden zijn er?

Er zijn in Nederland een groot aantal verschillende vakbonden, variërend in grootte. Bepaalde bedrijven of bedrijfstakken verplichten hun werknemers om zich bij een bepaalde vakbond aan te sluiten. In de regel ben je echter vrij in de keuze om je aan te sluiten bij een vakbond. De grote jongens zijn FNV en CNV, waaronder weer een groot aantal deelvakbonden vallen.

FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging)

De FNV is een overkoepelende federatie waaronder verschillende deelvakbonden vallen, zoals FNV Bouw of Abvakabo (ambtenaren). De FNV behartigt belangen van werknemers in bijna alle sectoren van de maatschappij. FNV heeft onder meer collectiviteitsafspraken met de volgende verzekeraars:

Menzis

Bij Menzis krijg je als FNV-lid:

  • 7% korting op de premie van je natura basisverzekering
  • 8% korting op de premie van je restitutie Menzis Basis Vrij
  • 10% korting op eventuele aanvullende verzekeringen
  • Geen medische selectie
  • Een speciale FNV-Menzis klantenservice

CNV Connectief

Het CNV Connectief behartigt actief de belangen van zijn leden-werknemers op verschillende maatschappelijke gebieden. Indien je lid bent van CNV Connectief, krijg je bijvoorbeeld collectiviteitskorting bij:

Zilveren Kruis

Bij Zilveren Kruis krijg je als lid van CNV Connectief:

  • 7,5% korting op de premie van je basisverzekering
  • 10% korting een aanvullende verzekering
  • 10% korting op de tandartsverzekering

Overige vakbonden

Het voert te ver door om alle bestaande vakbonden de revue te laten passeren. Zo zijn er vakbonden speciaal in het leven geroepen voor bijvoorbeeld consumenten (Consumentenbond), studenten of musici (NTB). Ook deze vakbonden kunnen collectieve afspraken hebben gemaakt met verzekeraars. Vergeet dus niet te vragen naar de kortingsmogelijkheden bij je vakbond of te zoeken naar de kortingsmogelijkheden via bijvoorbeeld een collectiviteitszoekmachine.