Veranderingen zorg 2019

Veranderingen collectieve zorgverzekering 2019

De zorgverzekering en het zorgstelsel zijn jaarlijks onderhevig aan verandering. Tijdens Prinsjesdag worden de veranderingen voor het komende zorgjaar bekend gemaakt. Op deze pagina zullen we ingaan op de zorgpremie, eigen risico, zorgtoeslag en overige belangrijke veranderingen wat betreft de zorgverzekering in 2019.

Alle belangrijke veranderingen in het kort

  • Eigen risico 2019: deze blijft gelijk met een verplicht eigen risico van €385,-
  • Zorgtoeslag: deze zal met €5,- per maand stijgen voor de lage inkomensgroepen
  • Zorgpremie: de zorgpremie stijgt met gemiddeld met bijna 10%
  • Basiszorgverzekering: deze wordt uitgebreid, lees de details hieronder.

Basiszorgverzekering collectieve zorgverzekering 2019

Wat verandert er in 2019 in het basispakket van de zorgverzekering? Net als in 2018, komen er verschillende vergoedingen bij voor specifieke behandelingen en medicijnen. Ook worden een aantal zaken geschrapt:

  • Bepaalde hulp voor mensen met overgewicht gaat vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering.
  • De vergoeding van zware paracetamol en voedingssupplementen gaat geschrapt worden. 
  • Daarnaast zijn er nog kleine wijzigingen, zo gaat er bijvoorbeeld bezuinigd worden op de vergoeding van zittend ziekenvervoer in 2019. 

Eigen risico 2019

Het eigen risico is een gedeelte van de zorgkosten uit de basisverzekering die voor eigen rekening komt. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen het verplicht en vrijwillig eigen risico. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van €385,-. Deze is onveranderd gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Premie zorgverzekering 2019

De premies van de zorgverzekering worden door zorgverzekeraars uiterlijk 12 november bekend gemaakt. Het leek erop dat de zorgpremie in 2019 flink zou gaan stijgen, er werd gewaarschuwd voor zo’n 10%. Uiteindelijk blijkt dit gemiddeld een fractie minder te zijn. Toch is de zorgverzekering een flinke kostenpost voor het gemiddelde huishouden. Bekijk hier de top 5 collectieve zorgverzekeringen om te bepalen hoeveel jij in 2019 kan besparen.

Zorgtoeslag 2019

De zorgtoeslag 2019 wordt door de Belastingdienst bekend gemaakt op de toeslagenpagina op de website. Op dit moment is duidelijk dat de zorgtoeslag in 2019 maximaal zal stijgen met €5,- per maand voor alleenstaanden. Dat betekent dat je gemiddeld €60,- meer zorgtoeslag per jaar kan ontvangen. Benieuwd voor hoeveel zorgtoeslag je precies in aanmerking kan komen? Om de zorgtoeslag voor je eigen situatie te berekenen kan je terecht op de website van de Belastingdienst, onderdeel toeslagen.