Veranderingen zorg 2020

Veranderingen collectieve zorgverzekering 2020

De zorgverzekering en het zorgstelsel zijn jaarlijks onderhevig aan verandering. Tijdens Prinsjesdag worden de veranderingen voor het komende zorgjaar bekend gemaakt. Op deze pagina zullen we ingaan op de zorgpremie, eigen risico, zorgtoeslag en overige belangrijke veranderingen wat betreft de zorgverzekering in 2020.

Alle belangrijke veranderingen in het kort

  • Eigen risico 2020: deze blijft gelijk met een verplicht eigen risico van €385,-
  • Zorgtoeslag: deze zal met maximaal €95,- per maand stijgen voor de lage inkomensgroepen
  • Zorgpremie: de zorgpremie stijgt met gemiddeld met meer dan 5%
  • Basiszorgverzekering: deze wordt uitgebreid, lees de details hieronder.

Basiszorgverzekering collectieve zorgverzekering 2020

Wat verandert er in 2020 in het basispakket van de zorgverzekering? Net als in 2019, komen er verschillende vergoedingen bij voor specifieke behandelingen en medicijnen. Ook worden een aantal zaken geschrapt:

  • De logeervergoeding bij een aaneengesloten behandeling zonder opname wordt verhoogd naar €75,- per nacht.
  • Twee nieuwe geneesmiddelen tegen kanker worden volgend jaar vanuit het basispakket vergoed.
  • Daarnaast zijn er nog kleine wijzigingen, zoals de uitbereiding van de gehandicaptenzorg op bepaalde punten.

Eigen risico 2020

Het eigen risico is een gedeelte van de zorgkosten uit de basisverzekering die voor eigen rekening komt. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen het verplicht en vrijwillig eigen risico. Iedereen met een Nederlandse zorgverzekering heeft een verplicht eigen risico van €385,-. Deze is onveranderd gebleven ten opzichte van vorig jaar.

Premie zorgverzekering 2020

De premies van de zorgverzekering worden door zorgverzekeraars uiterlijk 12 november bekend gemaakt. Het leek erop dat de zorgpremie in 2020 minder zou gaan stijgen, er werd gewaarschuwd voor zo’n 5%. Echter, nu de eerste zorgpremies bekend zijn gemaakt, blijkt de stijging toch hoger. Hierdoor wordt de zorgverzekering een nog grotere kostenpost voor het gemiddelde huishouden. Bekijk hier de top 5 collectieve zorgverzekeringen om te bepalen hoeveel jij in 2020 kan besparen.

Zorgtoeslag 2020

De zorgtoeslag 2020 wordt door de Belastingdienst bekend gemaakt op de toeslagenpagina op de website. Op dit moment is duidelijk dat de zorgtoeslag in 2020 maximaal €95,- zal stijgen op jaarbasis. Benieuwd voor hoeveel zorgtoeslag je precies in aanmerking kan komen? Om de zorgtoeslag voor je eigen situatie te berekenen kan je terecht op de website van de Belastingdienst, onderdeel toeslagen.