Voor- en nadelen

Voor- en nadelen collectieve zorgverzekering

Ruim de helft van de Nederlanders is collectief verzekerd. Dit betekent niet automatisch dat dit via een werkgever is, want je kunt jezelf namelijk ook via andere manieren collectief verzekeren. Je kunt je verenigen in een bepaalde groep en op deze manier een speciaal verzekeringspakket afsluiten die voldoet aan jouw eisen. Voorbeelden van zulke collectieve groepen zijn studenten, ouderen, niet-rokers en sporters. Je kunt je verenigen in een bepaalde groep en op deze manier een speciaal verzekeringspakket afsluiten die voldoet aan jouw eisen. Voorbeelden van zulke collectieve groepen zijn studenten, ouderen, niet-rokers en sporters.

Voordelen collectieve verzekering

Jezelf verzekeren via een collectief heeft een aantal voordelen ten op zichte van het individueel verzekeren. Deze voordelen zijn:

  • Door je collectief te verzekeren met een groep, krijg je van de verzekeraar vaak zo`n 5 tot 10 procent korting op de maandelijkse premie. Deze korting wordt gegeven, omdat de zorgverzekeraars door een grote groep in één keer te verzekeren veel verdienen.
  • Collectieve zorgverzekeringen zijn meestal samengesteld met een bepaalde doelgroep in het achterhoofd. De polis bevat daarom vaak dekkingen die voor jou erg interessant zijn. Je krijgt dus korting op een polis die uiteindelijk ook nog eens beter bij je past. Er zijn vaak meerdere collectieven waar jij je bij kunt aansluiten, vergelijk daarom altijd eerst de dekking en de prijs van verschillende mogelijkheden.
  • Sommige collectieve zorgverzekeringen bieden niet alleen korting op de premie, maar ook andere interessante kortingen. Zo krijg je soms een deel van je lidmaatschap terug of krijg je korting op hulpmiddelen.

Nadelen collectieve verzekering

Het krijgen van een korting op je collectieve zorgverzekering klinkt goed in de oren, echter het hoeft niet altijd te betekenen dat je ook daadwerkelijk goedkoper uit bent. Een aantal bijkomende nadelen zijn:

  • Bij een korting denk je al snel dat je de goedkoopste zorgverzekering hebt, maar het komt in de praktijk vaak voor dat er andere zorgverzekeringen ook zonder de korting nog goedkoper zijn. Staar je hier dus niet blind op.
  • Ook vervalt je recht op de collectieve zorgverzekering wanneer je collectief bent verzekerd bij je werkgever en deze werkgever verlaat. Je betaalt dan voor de resterende maanden dus de normale premie zonder de korting. Van verzekeraar veranderen is dan meestal niet mogelijk.

Collectief via internet

Tegenwoordig zijn de collectieve verzekeringen via het internet erg populair. Je sluit dus geen collectieve verzekering af bij je werkgever, sportclub of een andere vereniging, maar dit betreft een collectieve verzekering die je afsluit op het internet via een website. Door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is overigens onderzocht dat de collectiviteitskortingen van de reguliere collectieven lager liggen dan de internetcollectieven. Wellicht een reden om over dit alternatief na te denken. Laat je dus wel goed informeren of het voordelig is voor jou om een collectieve zorgverzekering af te sluiten.