Alle kortingen van zorgverzekeraars

Zorgverzekering vergelijken

Het grootste voordeel van het huidige zorgverzekeringsstelsel is dat je als consument zelf de vrijheid hebt om te kiezen bij welke zorgverzekeraar jij je aansluit. Vanwege deze concurrentie op de markt bieden aanbieders vaak kortingen aan. Wanneer je geen zorgverzekeraars vergelijkt ben je daarom vaak minder goedkoop uit. Soms hebben zorgverzekeraars wel extra eisen met betrekking tot acceptie (zoals wachtlijst of medische keuring) wanneer je alleen een aanvullend pakket bij de betreffende aanbieder wilt afsluiten.

Een goede zorgverzekering afsluiten

Het is mogelijk om de collectieve zorgverzekering op een aantal punten te vergelijken. Je kunt hierbij deels een onderscheid maken tussen prijs en kwaliteit. Een aantal belangrijke punten om in de gaten te houden zijn: – De hoogte van de maandelijkse premie – De dekking van het pakket – De hoogte van de vergoeding die je per behandeling krijgt – De kortingsmogelijkheden van de zorgverzekeraar Door deze punten in de gaten te houden kun je de beste en goedkoopste zorgverzekering voor jouw situatie vinden. Doe dit ook ieder jaar, want de zorgverzekeraars veranderen ieder jaar hun premie en de dekking van hun pakketten.

Overstapperiode

Je kunt als consument een keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Ieder jaar zijn half november de nieuwe zorgpremies van alle zorgverzekeraars weer bekend. Je kan dan beginnen met het vergelijken van aanbieders. Het opzeggen van je oude zorgverzekering kan altijd tot 1 januari. Het is daarna nog mogelijk om tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze gaat dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari in. Het overstappen is erg eenvoudig, de nieuwe zorgverzekeraar zal in de meeste gevallen de hele overstap voor je regelen.

Eigen risico

De hoogte van je maandelijkse premie is deels afhankelijk van het eigen risico. In 2020 heeft iedereen een verplicht eigen risico van € 385,- per jaar. Op basis hiervan wordt de basispremie bepaald. Wanneer je er zelf voor kiest om het eigen risico vrijwillig te verhogen, dan gaat de maandelijkse premie van je pakket ook omlaag. Houd er wel rekening mee dat je dan veel zorgkosten zelf moet betalen voordat je voor vergoeding in aanmerking komt.